
1 | 5 

 
  
 Revised 12/2021 

Train-the-Trainer (T2) Program Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
T2 Program and Instructor Information 

Question: What is the purpose of a Train-the-Trainer (T2) program? 
Answer: Individuals providing training to pesticide handlers and fieldworkers involved in the 
commercial or research production of an agricultural commodity must meet minimum 
qualifications to be qualified to train. One way to become a qualified trainer is to attend a DPR-
approved T2 course that is taught by a DPR-approved T2 instructor. 
 
Question: How do I become a T2 instructor? 
Answer: To become a DPR-approved T2 instructor and provide T2 training to those who train 
pesticide handlers and fieldworkers, individuals or organizations must submit their 
qualifications and T2 programs to DPR’s T2 program for review and approval. The requirements 
for a T2 program can be found in a PDF titled "Criteria for Train-the-Trainer Programs and 
Instructors” on DPR’s T2 Program Webpage (https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm). 
Once approved, T2 instructors must ensure that they update their program as needed and 
provide written documentation to those who have completed their program. 
 
Question: How do I submit a T2 program and what does it need to include?  
Answer: To offer T2 courses to those who train pesticide handlers and fieldworkers, you must 
submit a T2 program to DPR for approval. The requirements for a T2 program can be found in a 
PDF titled "Criteria for Train-the-Trainer Programs and Instructors” on DPR’s T2 Program 
Webpage. T2 programs must initially be submitted to DPR as a hardcopy, as well as 
electronically. However, all subsequent revisions are submitted to DPR electronically to 
T2Trainers@cdpr.ca.gov.  
 
Question: Can T2 instructors/organizations hire individuals and train them to be trainers? 
Answer: Yes, T2 instructors/organizations with approved T2 programs can hire individuals and 
train them to be trainers under their approved T2 program.  
 
Question: Do I need to submit a T2 program to train my employees?  
Answer: Individuals who want to train only their employees do not need to submit a T2 
program. However, they must be qualified to train pesticide handlers or fieldworkers by either 
completing an approved T2 course or holding one of several types of applicator licenses. See 3 
CCR sections 6724(f) and 6764(f) for a full list of qualifications to train. See also “Who Can 
Train?” below. 
 
Question: If I am training pesticide handlers and fieldworkers, do my training materials need 
to have DPR approval? 
Answer: Materials used to train pesticide handlers and fieldworkers do not require DPR 
approval, but must cover all the required training topics for pesticide handlers and fieldworkers 
in Title 3 of the California Code of Regulations (3 CCR), sections 6724 and 6764, respectively.  

https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
mailto:T2Trainers@cdpr.ca.gov
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Question: What resources are available for those who train pesticide handlers and 
fieldworkers? 
Answer: Training resources for those who train pesticide handlers and fieldworkers are 
available at https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/wpresources.htm

https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/whs_regulations.htmare available at 

. Additionally, pesticide 
handler and fieldworker training program templates, which lists the required training topics, 

.     
 
Who Can Train?  

Question: Who is qualified to train pesticide handlers and fieldworkers involved in the 
production of an agricultural commodity?  
Those who are qualified to provide pesticide handler and fieldworker training to their 
employees include qualified applicator licensees (QALs) and certificate holders (QACs), private 
applicator certificate holders (PACs), journeyman pilots (JPCs), agricultural pest control advisers 
(PCAs), registered professional foresters, county biologists with a valid license in Pesticide 
Regulation or Investigation and Environmental Monitoring, University of California Extension 
Advisors, and those who have completed a DPR-approved T2 program. See 3 CCR sections 
6724(f) and 6764(f) for a full list of qualifications to train.  
 
Question: Who is qualified to be a T2 instructor and offer a T2 program?   
Individuals who wish to instruct trainers using a DPR-approved T2 program are required to  
meet certain qualifications. DPR is authorized to evaluate and approve T2 instructors and their 
T2 programs used to qualify trainers who will train fieldworkers and pesticide handlers on 
pesticide safety. 
 
Question: I am a certified T2 instructor with Company A, which has a DPR-approved T2 
program. I am a contractor for Company B, which also has a DPR-approved T2 program. Can I 
retain my T2 instructor certification from Company A and continue to offer T2 training as a 
contactor with Company B.  
Answer: Yes, you can conduct T2 trainings as a contractor with Company B. However, you will 
need to resubmit your application and qualifications, such as a resume or statement of 
qualifications, in order to be approved as a certified instructor under Company B’s T2 program.  
 
Question: My company conducted T2 training courses prior to 2018. Do we need to resubmit 
our T2 program to continue conducting T2 training courses? 
Answer: As of March 1, 2018, DPR requires every T2 program to submit a new or revised 
program to include the expanded training topics that were added to California regulations. 
Unless the program you’re currently using was approved on or after March 1, 2018, you will 
need to submit a new T2 program for approval. You can find all of the information for how to 
submit a T2 program on DPR’s T2 Program Webpage.  
  

https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/worker_protection.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/worker_protection.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
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Question: If I am training pesticide handlers that work with pesticides that are not used in the 
production of an agricultural plant commodity, do I need to take a T2 course? 
Answer: Although attending a T2 course isn’t required when you are training handlers that 
work with pesticides not used in production agriculture, it is strongly recommended 
nonetheless. However, the handlers still must be trained on the required topics found in 3 CCR 
section 6724.  
 
Offering a T2 Course  

Question: What do I need to do to offer a T2 course? 
Answer: Once DPR has approved your T2 program, you may offer T2 courses to the public. Once 
you determine when and where you will hold your T2 course, please contact DPR at 
T2Trainers@cdpr.ca.gov to provide this information. 
 
Question: I want to offer T2 courses virtually. Are there specific changes we need to make to 
our program to offer it virtually?  
Answer: You do not need to make any changes to your approved T2 program. However, you will 
need to ensure that the T2 instructor is available for the entirety of the course to answer any 
questions. 
 
Question: Do I need to fill out a Continuing Education (CE) Additional Course Date Request 
form if I am offering a T2 course? 
Answer: You do not need to fill out a CE form to offer a T2 course. However, if you want to offer 
CE credits for the course, you will need to fill out a CE form. The CE process, administered by 
DPR’s Licensing and Certification Program, is separate from the T2 program. If you want to offer 
CE credits for your course, please email LicenseMail@cdpr.ca.gov. 
 
Question: Is there a CE requirement for T2 instructors?  
Answer: If you are certified as a T2 instructor you do not need CE credits to remain qualified. 
However, if you want to provide T2 trainings under a T2 program other than the one you are 
certified under, you must resubmit your qualifications to be certified under another program.   
 
Attending a T2 Course 

Question: I would like to attend a T2 course. Is there a schedule of upcoming T2 courses being 
offered?  
Answer: DPR maintains a list on its T2 Program Webpage of approved T2 programs that offer 
training courses for those who train pesticide handlers and fieldworkers. Please contact a T2 
program to determine course availability. By attending a T2 training, you will be qualified to 
train employees that handle (mix, load, apply, etc.) pesticides and fieldworkers who conduct 
work in treated fields.  
  

mailto:T2Trainers@cdpr.ca.gov
mailto:LicenseMail@cdpr.ca.gov
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
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Question: Is there a CE requirement for those who train pesticide handlers and fieldworkers?  
Answer: If you completed an “instructor training” course presented by a DPR-approved T2 
program, you do not need CE credits to remain qualified. The certificate of completion you 
should have received can be presented to your local County Agricultural Commissioner’s Office 
inspector to validate your qualification. 
 
Online T2 Courses 

Question: Is there an online T2 course approved by DPR? 
Answer: DPR has not approved an online T2 course. However, DPR maintains a list on its T2 
Program Webpage of approved T2 programs that offer T2 courses, some of which are offered 
virtually. 
 
Question: I recently completed a web-based training for trainers course through the Pesticide 
Education Resources Collaborative (PERC). My completion certificate indicates that the 
course was created through a cooperative agreement between U.S. EPA, UC Davis, and 
Oregon State University. Is this course approved by DPR for providing pesticide safety training 
to fieldworkers and handlers? 
Answer: Although the course was created in cooperation with UC Davis, it was not submitted to 
DPR for approval, so the training is not an approved T2 course in California at this time. 
 

T2 Training Records and Verification 

Question: Is there is an expiration date on a T2 certification?   
Answer: There is no expiration date for a T2 certification from an approved T2 program. 
However, as a qualified trainer, you must ensure that your training materials are updated with 
new information as regulations change.   
 
Question: Where is the DPR approval number located on a T2 course completion certificate? 
Answer: Although completion certificates can vary between T2 programs, the DPR approval 
number (W/H 000xx-CA) is generally located at the bottom of the certificate. 
 
Question: How do I know if my T2 course completion certificate is still valid? 
Answer: DPR revised its Pesticide Worker Safety regulations in 2017 to align with U.S. EPA’s 
revised Worker Protection Standard. Previous programs were contacted to update and 
resubmit for approval their T2 programs. If the T2 program has a DPR-approval number (H/W-
000xx-CA), has a 2017 date or newer, and is listed on DPR’s list of approved T2 programs, then 
it is still valid.   
 
 
 

https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://campus.extension.org/course/view.php?id=1476
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
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Question: Does the list of T2 program instructors contain all approved individuals in the state 
that can train those who train pesticide handlers and fieldworkers?  
Answer: Yes. The list of T2 program instructors on DPR's T2 Program Webpage contains all 
currently approved T2 instructors and programs that can provide training to fieldworkers and 
handlers.  
 
Question: If a T2 training completion certificate contains the name of an instructor not listed 
as an approved T2 program instructor on DPR’s Webpage, is the certificate still valid?  
Answer: When an approved instructor leaves an organization with an approved T2 program, 
that program will request that the individual’s name be removed from DPR's T2 Program 
Webpage. To verify the status of an instructor based on a completion certificate, it is best to 
first contact the T2 program to ensure that the listed instructor is active under that program. As 
long as the instructor was active with the T2 program at the time the certificate was issued, it is 
valid.   
 
Question: How do I verify that an individual has completed a DPR-approved T2 program and 
is qualified to train pesticide handlers and fieldworkers?  
Answer: While DPR does not maintain records of those who have completed a T2 course, this 
information is available by contacting the individual T2 program itself, as each DPR-approved 
program must keep record of all attendees. The list of T2 program instructors on DPR's T2 
Program Webpage contains all currently approved T2 programs and instructors that provide 
training to those who train fieldworkers and handlers. 
 
Question: How do I verify that a person conducting a fieldworker training is qualified to train?  
Answer: It is the responsibility of the employer to keep records of those who provided the 
training and their qualifications, as specified in 3 CCR section 6764(e). If the trainer is qualified 
because he/she attended a T2 training, you can verify this by contacting the certifying T2 
program. All DPR-approved T2 programs are required to keep records of all persons who attend 
and successfully complete their training and must provide these records upon request. 
 
Question: What must a T2 instructor report to DPR for trainees who only want to train 
fieldworkers?  
Answer: T2 instructors only need to keep a record of individuals they have trained and provide 
them with completion certificates. If they train certain individuals to only conduct fieldworker 
training, the instructor can simply make note of this in their training record and on the trainee’s 
certificate.  
 
Question: What must a T2 instructor report to DPR so that a trainee’s certificate of 
completion is documented?  
Answer: T2 instructors must keep a record of those they have trained. They do not need to 
provide DPR with training records or certificates.  
  
 

https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
https://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/trainers.htm
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