
Chapter 8 


Research Authorizations 


In this chapter This chapter contains the following sections. 

Section Topic See Page 
8.1 General Requirements for Research Authorization 8-2 
8.2 Harvest or Destruct 8-5 
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Section 8.1 


General Requirements for Research Authorization 

Interprets 3 CCR section 6260 

Interpretation 	 A person is required to obtain a research authorization from DPR prior to 
using pesticides in conflict with labeling or any unregistered pesticides for 
experimental purposes.   

This authorization is not required of pesticide registrants engaged in 
experimental work with pesticides on property under their control or of 
colleges and universities where the experimental use of pesticides is used 
according to the current established policy of the college or University.   

All requests for research authorizations must be referred to DPR's 
Registration Branch. In this way, DPR can uniformly evaluate and regulate 
these uses. 

For each research authorization, the hazards to persons, animals, and the 
environment are evaluated; certain restrictions are imposed on the work 
before the authorization is issued. Special, local conditions may dictate 
further restrictions at the county level. The intent of the regulation is to 
prevent produce bearing an illegal residue from entering the food chain and to 
prevent undue contamination of the environment.   

Research authorizations are approved for statewide use. Research 
authorization holders are required to provide copies of the authorizations 
along with Notices of Intent (NOI) to CACs at least 24-hours prior to 
beginning work in each county. CACs should not accept an NOI without a 
copy of the research authorization. Following the final application, an 
Experimental Trial Report must also be submitted to the CAC (3 CCR section 
6266(a)). 

Unless otherwise specified in correspondence or on the authorization, 
monitoring of this program is at the discretion of the CAC.   

Restricted material permits are not required for restricted materials used under 
a valid research authorization [FAC section 14006.6(b)]. Any registered 
pesticide uses of restricted materials made in conjunction with research 
authorization pesticides (control plots, standards, etc.) would require a permit.  

Continued on next page 
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General Requirements for Research Authorization, Continued 

Interpretation 	 Research authorizations are conditioned to expire on completion dates or 
(continued)	 when the crop is harvested or destroyed. When experimental work is canceled 

in a county, the applicant should notify the CAC using the Experimental Trial 
Report. If the authorization holder has not contacted the county by the 
expiration date on the authorization, note this and return it to the Registration 
Branch. 

Within two weeks following the expiration date of the research authorization, 
the researcher must submit an Experimental Pesticide Use Report to DPR     
(3 CCR section 6266(b)). 

Permission to do research and development work with pesticides in California 
is predicated on compliance with all applicable regulations.   

Special requirements printed on the permit address these specific concerns:   

1. 	 “Notify the commissioner of each trial location within his/her 
jurisdiction at least 24 hours before beginning application. The CAC 
reserves the right to review your plans as they pertain to requirements 
and conditions within the county. The work may be denied or you 
may be asked for specific changes if your plans are determined to be 
detrimental in any way.”   

2. 	 “Notify the commissioner of the exact location in writing (or map) 
within seven days after application or before harvest, whichever is 
sooner. Exact location means that sufficient detail must be included to 
allow someone not familiar with the area to be able to locate and 
observe the trial using only the information and map. This map should 
contain reference to permanent fixtures, buildings, etc. where 
necessary, with an appropriate reference to an identifying spot and/or 
corner of the trial. The overall perimeter of the trial with appropriate 
dimensions must be shown.”   

3. 	 “Notify the commissioner if you cancel this work in any of the listed 
counties. If you have listed a county as a candidate for your work and 
you find that, for any reason, you do not work in that county under 
terms of that particular authorization, it is considered that you have 
canceled that work and the CAC must be notified.” 

4. 	 “Notify the commissioner of the time, place, and method of crop 
disposal at the earliest possible time before beginning harvest. The 
CAC should know of the proper disposal of all treated material.”  

Continued on next page 
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General Requirements for Research Authorization, Continued 

Interpretation 
(continued) 

Special restrictions printed on the authorization address specific concerns 
with respect to proper county notification procedures and crop harvest or crop 
destruct restrictions. 

Contact your regional pesticide enforcement office or Enforcement Branch 
Liaison for any questions you may have regarding these policies and 
procedures. 
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Section 8.2 

Harvest or Destruct 
Interprets 3 CCR section 6268 

Interpretation 	 3 CCR section 6268(b) exempts personnel employed by colleges and 
universities engaged in pesticide research from research authorization (RA) 
requirements if they are operating according to a "current established policy" 
of the college or university that covers pesticide use and experimentation that 
has been approved by DPR. An example of an established policy is the 
University of California, Division of Agricultural and Natural Resources’ 
Policy No. 281 entitled, "Pesticides and Related Chemicals." The approved 
“policy” is considered to be the functional equivalent of an RA and gives 
them the same privileges as would an RA issued by DPR. 

Current established policies must include instructions for submitting a notice 
of application to the CAC for all research trials conducted off college and 
university property. When submitting the notice of application, researchers 
must indicate whether crop destruction is required. This provides notice to the 
CAC for scheduling inspections to confirm disposition for those trials 
requiring crop destruction, if necessary. 

College and university researchers often test pesticide products that are 
exempt from the requirement of a tolerance, are permissible to use under a 
federal Experimental Use Permit, or are currently registered federally, but 
have not yet received registration in California. Use of such products is legal 
under federal statutes (listed below); commodities treated may enter the 
channels of trade. Crop destruction is only required in cases where tolerances, 
temporary tolerances or exemptions from tolerance are not established. 

Please refer to 40 CFR part 180 
(http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/waisidx_99/40cfrv16_99.html) to 
determine if a tolerance for the specific crop/chemical has been established or 
if it is exempt from tolerance. 

Continued on next page 
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Harvest or Destruct, Continued 

Interpretation Federal laws and regulations that allow research crops to enter the channels of 
(continued) trade are: 

• 	 40 CFR part 172.3(ii) relative to experimental use permits states: 
"Any food or feed crops involved in, or affected by, such tests 
(including, but not limited to, crops subsequently grown on such land 
which may reasonably be expected to contain residues of the tested 
pesticides) shall be destroyed or consumed only by experimental 
animals unless an appropriate tolerance or exemption from a tolerance 
has been established under the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act 
(FFDCA) for residues of the pesticide." 

• 	 40 CFR part 172.24 relative to state issuance of authorizations, in part 
states: "…(d) Requirement of tolerance. If the experimental use 
pesticide is to be used in or on food or feed, the applicant must - (1) 
Submit evidence that: 

1. 	 A tolerance or exemption from the requirement of a tolerance 
has been established for residues of the pesticide in or on such 
food or feed under FFDCA section 408 or a regulation 
established under FFDCA section 409, and 

2. 	 The proposed program would not reasonably be expected to 
result in residues of the pesticide in or on such food or feed in 
excess of that authorized under FFDCA section 408 or a 
regulation established under FFDCA section 409." 

• 	 FFDCA section 408 [21 U.S.C. 346a] - "(a) Requirement for 
Tolerance or Exemption," in part states: "(4) Effect of Tolerance or 
Exemption - While a tolerance or exemption from the requirement for 
a tolerance is in effect under this section for a pesticide chemical 
residue with respect to any food, the food shall not by reason of 
bearing or containing any amount of such a residue be considered to 
be adulterated within the meaning of FFDCA section 402(a)(1)." 

FFDCA section 402 [21 U.S.C. 342] - "A food shall be deemed to be 
adulterated” in part states: "(a)(1) If it bears or contains any poisonous or 
deleterious substance which may render it injurious to health; but in case the 
substance is not an added substance such food shall not be considered 
adulterated under this clause if the quantity of such substance in such food 
does not ordinarily render it injurious to health." 
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